Vogel excursies Texel

Contactinfo

Vogelinformatiecentrum, uw startpunt voor een prachtige ontdekkingsreis naar vele vogelsoorten op Texel.


Kikkertstraat 42
1795 AE De Cocksdorp
+31 (0) 222316249
info@natuurdigitaal.nl
www.vogelinformatiecentrum.nlDe gidsen

Bernard Spaans

Bernard Spaans

Ik ben opgeleid als bioloog, gespecialiseerd in de ecologie van vogels. Inmiddels ben ik met pensioen maar tijdens mijn werkzame leven heb ik o.a. jaren lang onderzoek gedaan aan de Rotgans, de Kanoetstrandloper en de Rosse Grutto. Voor het onderzoek aan de Rotgans heb ik zes achtereenvolgende zomers op de toendra in het hoge noorden van Siberië doorgebracht. In dit gebied broeden ook een aantal steltlopers die we op trek hier in de Waddenzee aantreffen. Ganzen en steltlopers zijn ook nu nog mijn favoriete soortgroepen maar eigenlijk hebben alle vogels mijn brede belangstelling. Tijdens de excursies zullen we uiteraard proberen vele vogelsoorten te zien te krijgen maar daarnaast zal ik ook een en ander over de ecologie van deze soorten vertellen.


Bob Loos

Bob Loos

Vogels kijken en bestuderen is uitdagend, maar altijd heerlijk, al doet bijgaande foto anders vermoeden…….
Sinds de vijfde klas lagere school hebben ganzen, zwanen, maar vooral steltlopers mijn warme belangstelling, waarbij ik het meest gefascineerd ben door de enorme afstanden die deze vogels elk jaar afleggen en de vaak onvoorstelbare individuele plaatstrouw die ze vertonen.
Na ruim dertig jaar financieel advies aan particulieren gegeven te hebben, heb ik het voorrecht om sinds januari 2015 te werken voor Global Flyway Network (www.globalflywaynetwork.com.au) waarvoor ik de steltlopers volg naar hun broedgebieden in het hoge noorden en naar hun overwinteringsgebieden in de Waddenzee, Middellandse Zee-gebied en West-Afrika.
Het is mijn uitdaging om tijdens de excursie niet alleen uw soortenkennis uit te breiden, en achtergrond informatie te geven (waar komen ze vandaan, waar vliegen ze naar toe, en hoe kunnen ze dat allemaal) maar ook om uw enthousiasme, bewondering en verwondering voor alles wat veren heeft te vergroten!


Hans Verdaat

Hans Verdaat

Ik ben wetenschapper/onderzoeker bij Wageningen Marine Research op de vestiging Den Helder (voorheen Imares). Ik hou me daar vooral bezig met het coördineren van tellingen van vogels en zoogdieren op zee. Naast mijn werk ben ik secretaris bij de Stichting Texel Vogeleiland. Verder ben ik in mijn vrije tijd fervent vogelaar en begeleid vogelreizen en excursies voor diverse organisaties, waaronder het Vogelinformatiecentrum.
Hans Verdaat is Secretaris bij Stichting Texel Vogeleiland.Marcel Wijnalda

Marcel Wijnalda

Als kind was ik graag buiten en dwaalde 't liefst zo diep mogelijk 'in de Natuur'. Met een verrekijker en een oud vogelgidsje probeerde ik de vogels te spotten. En daar ben ik nooit mee gestopt! Geboren en getogen in Groningen, maar heerlijk aangespoeld op Texel. Wat is het hier mooi en wat valt er veel te genieten! Texel= vogeleiland, precies op de trekroute van honderden soorten vogels. En elke vogel is even fascinerend. Als leerkracht breng ik graag dit enthousiaste over aan kleine en grote kinderen;). Ga je mee?


Mark Collier

Mark Collier

Mijn naam is Mark Collier, mijn dagelijks werk is onderzoeker bij bureau Waardenburg. Ik doe onder andere veldonderzoek aan grote sterns en visdieven. Daarnaast ben ik als vrijwilliger actief voor Swarovski Optik. Ik promoot en test diverse optiek en randapparatuur voor Swarovski. Geboren en opgegroeid in Engeland en werk inmiddels alweer een aantal jaren in Nederland. Kijk al naar vogels vanaf mijn jeugd en vind het erg leuk om de kennis over het herkennen van vogels over te brengen. Ik probeer de mensen ook altijd iets bij de brengen over het fotograferen door de verrekijker en telescoop. Ik neem u graag mee op pad.


Vincent Stork

Vincent Stork

Ik ben Vincent Stork, 42 jaar. Ik heb 4 kinderen en woon sinds 2005 op Texel. Ik kijk al zo lang als ik me kan heugen vogels. Veel van de tijd die ik buiten doorbreng staat in het teken van vogels maar ik heb ook interesse in vlinders, nachtvlinders, libellen en planten.
Vooral vogeltrek vind ik geweldig dus met name in voor- en najaar struin ik het eiland af op zoek naar leuke soorten of het vaststellen van bijzondere aantallen. Maar het mooiste is om al dat moois te delen met anderen.