Algemene informatie

Op deze pagina vindt u wat praktische informatie over onze excursies, hier vindt u info over schoenen, kleding, omstandigheden enz. Staat de informatie die u zoekt er niet bij, neem dan contact met ons op.

Overige algemene informatie over onze vogelexcursies. 

Het merendeel van onze excursies zijn wandelexcursies, ook als u zich inschrijft voor een auto-/bus-excursie moet u er rekening mee houden dat er tussentijds ook gewandeld kan worden. Alleen tijdens de Zeevogeltochten wordt er niet gewandeld. Wij wandelen altijd over de toegankelijke paden, gewone wandelschoenen, of schoenen die gewoon wat nat mogen worden volstaan dus prima. Alleen tijdens de kinder-excursies bestaat de mogelijkheid dat er soms een beetje op het wad wordt gelopen (onder aan de dijk).

Onze excursies gaan (bijna) altijd door. Het minimale aantal deelnemers is voor onze wandelexcursies 4 personen, en voor onze excursies met onze minibus is het minimale aantal 2 personen. Met onweer of ander extreem weer kunnen we besluiten de excursie te cancelen. U wordt dan altijd gebeld. Wij proberen u altijd de avond van tevoren (ochtendexcursies) of ochtend voorafgaand (middagexcursies) aan de excursie te bereiken bij een annulering van de betreffende excursie.  Met harde wind of normale regen gaan onze excursies wel door. Inmiddels hebben we geleerd dat er onder alle omstandigheden veel te zien is, thuisblijvers zien altijd minder.

Houdt u er rekening mee dat het in de wind (op Texel waait het vaak wat harder), en door het vele stilstaan, best fris kan zijn. Een extra laagje kleding tijdens de excursie kan vaak geen kwaad. Speciaal voor de zeevogeltochten kan winddichte kleding, die ook waterdicht is geen kwaad. Op de boot kunt u binnen zitten maar de ervaring leert dat u liever buiten staat.

Tijdens onze excursies is een verrekijker een onmisbaar instrument. Heeft u zelf geen verrekijker dan is dat geen probleem dan krijgt u van het Vogelinformatiecentrum, gratis een goede verrekijker te leen. De gids heeft meestal een telescoop bij zich om ook de vogels die ver weg zitten in beeld te krijgen.

Heeft u een fototoestel en twijfelt u of u het mee moet nemen, altijd doen. Als u het niet meeneemt dan heeft u er later spijt van. Met uitzondering van de speciale foto-excursies, zijn onze excursie niet speciaal gericht op het fotograferen, maar als de kans zich voordoet, zal de gids er altijd rekening mee houden.

Wilt u bepaalde vogelsoorten graag zien of fotograferen, neem dan contact met ons op voor maatwerk. Natuurlijk kunnen we nooit garanderen dat u deze vogels op daadwerkelijk ziet, maar we kunnen wel een reële inschatting maken of het mogelijk is.

De gebieden waar we heen gaan liggen nooit vooraf vast. Onze gidsen kijken altijd naar de vogels. Waar de meeste vogelsoorten te zien zijn, daar gaat de excursie heen. De meest bezochte gebieden zijn: De Robbenjager, Utopia, De Tuintjes en Dorpszicht. De auto-/bus-excursies gaan verder weg en gaan soms heel Texel rond. In totaal zijn er tijdens onze excursies al meer dan 100 vogelsoorten gezien.

Tenzij het apart is aangegeven starten de meeste van onze excursies in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Hier eindigt u ook weer. Na afloop van de excursies staat er altijd koffie, thee of limonade (voor de kinderen) klaar. Ook vult u na afloop nog even een soortenlijst in, een leuke herinnering aan onze vogelexcursie.

Op Texel is het op veel plaatsen betaald parkeren. Hiervoor kunt u een zogenaamd e-ticket voor een dag, een week of een jaar aanschaffen. Dan mag u overal op Texel, op de daarvoor aangewezen plekken, parkeren. Deze e- ticket kunt u ook online al bestellen. Dat scheelt tijdens uw vakantie en voorafgaand aan de excursie weer tijd.

Op de filmpjes aan de rechterzijde van deze pagina ziet u meer over de e-ticket.

VogelApp – Vogels van Nederland en België

Wilt u zich goed voorbereiden op de vogels die we kunnen zien tijdens de excursie? Recent hebben wij de gratis VogelApp – Vogels van Nederland en België gecreëerd. Probeer deze vogelgids op uw telefoon alvast uit voordat u mee gaat op excursie! Zoek in de app stores op de app ‘Vogels van Nederland en België’, scan deze QR-codes of klik deze link aan op uw Android telefoon of deze link op uw IPhone.

  

Annulering

Annulering van een geboekte excursie door de Deelnemer is in beperkte mate mogelijk. Tot één week voor de gereserveerde excursiedatum kan kosteloos geannuleerd worden zonder opgaaf van reden. Tussen één week en 3 Dagen voor de gereserveerde datum is de deelnemer verplicht 50% van de excursieprijs te betalen. Vanaf 3 Dagen tot en met de excursie is de deelnemer verplicht 100% te betalen indien dit nog niet betaald was. Bij uitzonderingen kan van bovenstaande worden afgeweken, zoals ernstige ziekte of overlijden. Restitutie van betaalde bedragen vindt alleen plaats indien tijdig geannuleerd is. De klant kan de reservering overdragen aan een andere persoon die hem of haar vervangt op vertoon van het deelnamebewijs.
Bij annulering door Het Vogelinformatiecentrum vindt restitutie plaats van de reeds betaalde bedragen op hetzelfde rekeningnummer als waarvan de betaling(en) gedaan is of er wordt in overleg met de klant een andere datum gezocht.

Gebruik van verrekijkers

Het Vogelinformatiecentrum stelt tijdens haar Vogelexcursies optiek beschikbaar aan de klanten. Schade aan de optiek, opgelopen tijdens het gebruik is ten alle tijden de verantwoordelijk van de klant. De optiek is en blijft altijd eigendom van het Vogelinformatiecentrum. Bij gebruik van de optiek dienen de aanwijzingen van de medewerker / excursieleider altijd opgevolgd te worden.
Optiek wordt persoonlijk uitgereikt en mag gedurende de vogelexcursie niet van persoon gewisseld worden.
Onze medewerker / excursieleider is ten alle tijden bevoegd om uitgereikte materialen in te nemen.
Materialen / optiek dient na de dienst weer ingeleverd te worden bij het startpunt / balie / medewerker / excursieleider.

Meer informatie staat in onze algemene voorwaarden, die vindt u hier.

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner met Waarneming.nl