Algemene informatie

Op deze pagina vindt u wat praktische informatie over onze excursies, hier vindt u info over schoenen, kleding, omstandigheden enz. Staat de informatie die u zoekt er niet bij, neem dan contact met ons op.

In verband met de maatregelen tegen het Coronavirus hebben onze busexcursies met ingang van 1 oktober 2020 een iets ander karakter. De excursiebus zal grotendeels gebruikt worden als vervoersmiddel van het Vogelinformatiecentrum naar de excursieplek. Ondanks de kleine groepen (max 4 deelnemers) kan er gevraagd worden of er één auto achter de bus aanrijdt. Dit om het aantal inzittenden in de excursiebus tot een minimum te beperken. We rekenen op uw begrip.

In de excursiebus is het dragen van een mondkapje verplicht. Deze worden niet beschikbaar gesteld.

Tijdens de excursies worden de deelnemers verzocht om de afstand van 1,5 meter tot elkaar en tot de gids in acht te nemen.

De groepsgrootte van onze excursies zijn momenteel kleiner dan normaal het geval is. Voor ons aangepaste busexcursies (zie ook hierboven) geldt een maximum aantal deelnemers van 4 personen. Voor onze wandelexcursies geldt een maximum aantal deelnemers van 8 personen.

Overige algemene informatie over onze vogelexcursies. 

Het merendeel van onze excursies zijn wandelexcursies, ook als u zich inschrijft voor een auto-/bus-excursie moet u er rekening mee houden dat er tussentijds ook gewandeld kan worden. Alleen tijdens de Zeevogeltochten wordt er niet gewandeld. Wij wandelen altijd over de toegankelijke paden, gewone wandelschoenen, of schoenen die gewoon wat nat mogen worden volstaan dus prima. Alleen tijdens de kinder-excursies bestaat de mogelijkheid dat er soms een beetje op het wad wordt gelopen (onder aan de dijk).

Onze excursies gaan (bijna) altijd door. Het minimale aantal deelnemers is voor onze wandelexcursies 3 personen, en voor onze excursies met onze minibus is het minimale aantal 2 personen. Met onweer of ander extreem weer kunnen we besluiten de excursie te cancelen. U wordt dan altijd gebeld. Wij proberen u altijd de avond van tevoren (ochtendexcursies) of ochtend voorafgaand (middagexcursies) aan de excursie te bereiken bij een annulering van de betreffende excursie.  Met harde wind of normale regen gaan onze excursies wel door. Inmiddels hebben we geleerd dat er onder alle omstandigheden veel te zien is, thuisblijvers zien altijd minder.

Houdt u er rekening mee dat het in de wind (op Texel waait het vaak wat harder), en door het vele stilstaan, best fris kan zijn. Een extra laagje kleding tijdens de excursie kan vaak geen kwaad. Speciaal voor de zeevogeltochten kan winddichte kleding, die ook waterdicht is geen kwaad. Op de boot kunt u binnen zitten maar de ervaring leert dat u liever buiten staat.

Tijdens onze excursies is een verrekijker een onmisbaar instrument. Heeft u zelf geen verrekijker dan is dat geen probleem dan krijgt u van het Vogelinformatiecentrum, gratis een goede verrekijker te leen. De gids heeft altijd een telescoop bij zich om ook de vogels die ver weg zitten in beeld te krijgen.

Heeft u een fototoestel en twijfelt u of u het mee moet nemen, altijd doen. Als u het niet meeneemt dan heeft u er later spijt van. Met uitzondering van de speciale foto-excursies, zijn onze excursie niet speciaal gericht op het fotograferen, maar als de kans zich voordoet, zal de gids er altijd rekening mee houden.

Wilt u bepaalde vogelsoorten graag zien of fotograferen, neem dan contact met ons op voor maatwerk. Natuurlijk kunnen we nooit garanderen dat u deze vogels op daadwerkelijk ziet, maar we kunnen wel een reële inschatting maken of het mogelijk is.

De gebieden waar we heen gaan liggen nooit vooraf vast. Onze gidsen kijken altijd naar de vogels. Waar de meeste vogelsoorten te zien zijn, daar gaat de excursie heen. De meest bezochte gebieden zijn: De Robbenjager, Utopia, De Tuintjes en Dorpszicht. De auto-/bus-excursies gaan verder weg en gaan soms heel Texel rond. In totaal zijn er tijdens onze excursies al meer dan 100 vogelsoorten gezien.

Met uitzondering van de Vogelwandelingen zuidkant Texel (die starten in het Drijvershuus in Den Hoorn) starten alle excursies in het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Hier eindigt u ook weer. Na afloop van de excursies staat er altijd koffie, thee of limonade (voor de kinderen) klaar. Ook vult u na afloop nog even een soortenlijst in, een leuke herinnering aan onze excursie.

Per 1 januari 2017 is het op veel plaatsen op Texel betaald parkeren.
Hiervoor kunt u een zogenaamd e-ticket voor een dag, een week of een jaar aanschaffen. Dan mag u overal op Texel, op de daarvoor aangewezen plekken, parkeren.
Dit e- ticket kunt u ook online al bestellen. Dat scheelt tijdens uw vakantie en voorafgaand aan de excursie weer tijd.

Op de filmpjes aan de rechterzijde van deze pagina ziet u meer over de e-ticket.

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner met Waarneming.nl